Ken je Kracht Ponycursus

Sociale vaardigheid/weerbaarheid (8-12 jaar)

Dit is een cursus voor kinderen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. In 6 lessen gaan we ten eerste aan de slag met stevig staan, centreren en concentreren. We doen eenvoudige oefeningetjes afkomstig uit de bekende psycho fysieke training Rots en Water. Vanuit die basis gaan we verder oefenen met de pony’s en elkaar en ontdekken we onze sterke kracht (rots) en zachte kracht (water). Rots staat voor jezelf op komen, je eigen weg gaan. Water staat voor mee bewegen met de ander en verbondenheid en vriendschap. Allebei die eigenschappen heb je nodig. Door de verschillende oefeningen leren en voelen we zo ook op welk moment je rots kunt zijn of water. Ook de paarden laten in hun lichaamstaal aan ons zien of ze rots of water zijn en op welke momenten. De cursus is speels en fysiek van opzet. De onderwerpen waar we mee aan de slag gaan worden uitgelegd aan de hand van de leefwijze van paarden. Voorbeelden daarvan zijn communicatie (verbaal en non-verbaal), je ruimte innemen, grenzen aangeven, bij jezelf blijven, samenwerken en in balans zijn. Iedere les is er ook een reflectie moment waarbij we dat wat we hebben geoefend en geleerd vertalen naar dagelijkse situaties waar het kind mee te maken heeft. De kinderen krijgen een werkboekje waarin ze thuis verder kunnen werken samen met een familielid. We werken vanaf de grond naast het paard. Ervaring met paarden is niet nodig. 

Cursusdata & tijden

De eerstvolgende cursus start op zaterdag 15 mei van 10.00 tot 11.15 in Oldebroek.

Data: 15 mei, 22 mei, 29 mei, 5 juni, 12 juni en 19 juni.

Als er behoefte is aan meer info/kennismaking met mij en de pony’s, dan is er altijd de mogelijkheid om een keer langs te komen. Neem gerust contact op!

Kosten

255 euro voor de hele cursus (6 lessen van 75 min) inclusief materiaal en iets te eten/drinken.

Wat ik belangrijk vind in deze cursus is dat ieder kind zijn eigen kracht gaat ontdekken en zijn eigen kwaliteiten. Het ene kind zal meer rots zijn, het andere kind meer water. Het een is niet beter dan het andere, maar allebei is nodig. Het geeft zelfvertrouwen als je weet wanneer je je rots en water eigenschappen kunt gebruiken. 
Ik werk in kleine groepjes (max 4) om ieder kind de nodige aandacht te kunnen geven.

Waarom paarden?

Het mooie aan werken met paarden is dat ze het kind spiegelen, reageren op zijn/haar gedrag. Het paard reageert vanuit zijn natuur op spierspanning, houding en lichaamstaal. Hierdoor krijgen kinderen inzicht in hun gedrag en het gevolg daarvan. Daarnaast kunnen ze experimenteren met ander gedrag. Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen in nabijheid van dieren veiligheid en vertrouwen ervaren. Ze worden niet beoordeeld of veroordeeld, maar mogen zichzelf zijn.